Козуначени мъфини с шоколад и лешници

Козуначени мъфини с шоколад и лешници

Великден чука на вратата ни и аз все по-често си мисля за ароматните козунаци, сладки, пухкави и “на конци”.  Днес ви предлагам рецепта за малко по-различно оформени малки козуначени възелчета, но те крият в себе си класическия вкус и аромат на онзи козунак, който познавате.

Рецептата, която ви предлагам е рецепта за класическо козуначено тесто, това, което моята прабаба приготвяше всяка година. 
Много хора “се плашат” да се захванат с това сладко изкушение, а честно – не знам защо. Ако обичате да месите тесто, то това ще ви се отблагодари с невероятната си пухкавост и прословутите си “конци”. 
От моят опит – козунакък става на конци, с много, много месене и качествена мазнина. Баба ми го приготвяше със свинска мас, но аз някак не мога да се пречупя и го приготвям с хубаво краве масло. Другото, което считам за важно е, яйцата да се разбият предварително, заедно със захарта, за да се получи пухкава, въздушна смес, това също помага за пухкавостта на крайния резултат. 

Различното при тази рецепта е, че в сърцето си – тези възелчета крият невероятен, нежен течен шоколад и хрупкави лешници. В този случай вложих шоколада преди печенето, но съм приготвяла и варианта – шоколадът да се “инжектира” във вече изпечен козунак и резултатът е съвършен. В настоящата рецепта, заради процеса на втасване и изпичане, вкусът на шоколада се “вгражда” в тестото и цялото поема вкуса му. Ако предпочетете да “инжектирате” във вече изпечения сладкиш – то тогава шоколадът стои течен и също е приказно. Ако изберете този случай, просто прескочете стъпките с намазването на шоколада, а възелчетата оформете само с лешниците във вътрешната част. 

Няколко думи за приготвянето на тестото, а след това и за оформянето на самите възелчета. 
Започваме с пресяването на брашното и оформяне на “кладенче”, разбиването на яйцата и захарта. Отделете повече време на разбиването на яйцата – колкото по-пухкава смес се получи, толкова по-хубаво тесто ще получим накрая. Към края на разбиването, добавяме прясното мляко и малка част от разтопеното масло. Останалата част от маслото се прибавя постепенно в процеса на месене. 
Козуначеното тесто е известно с аромата си. Аз обичам да добавям ароматизирани стафиди, много ванилия и лимонова кора. В случая не сложих стафиди, заради шоколада и лешниците, но винаги може да експериментирате с любими вкусове.

В оформеното в брашното кладенче добавяме маята и щипка сол. Аз лично ползвам суха мая и не използвам двуфазен метод. Т.е не я замесвам предварително с малко мляко, захар и брашно и да я чакам да се активира. Ако го предпочитате, можете да го приготвите по този начин, лично аз не съм забелязала разлика. След като сме прибавили маята, постепенно започваме да добавяме пухкавата яйчена смес и малко мазнина, както и ароматите. В процеса на месене прибавяме и останалата мазнина постепенно. Както казах и по-горе, колкото повече месите тестото – толкова по-хубаво и “на конци” ще стане. В рецептата на моята прабаба е записано – “вече омесеното тесто се удря в плота поне 120 пъти”. 

На снимките по-горе се вижда как оформяме възелчетата. Вече омесеното тесто се оставя да почине на топло 15 минути. Разточва се правоъгълник. Визуално разделяме четириъгълника на три и намазваме с шоколад 2/3 от него, поръсваме обилно с лешници. Правоъгълникът се сгъва, първо се сгъва ненамазаната част, след това се прегъва намазаната, като плик, и получаваме тесен правоъгълник, който разрязваме на 12 по малки правоъгълничета. На всяко правоъгълниче се правят два разреза и се сплита плитка. Завива се и се поставя във форма за печене на мъфини, за да втасва поне 45-50 минути. Слагат се в студена фурна и се пекат на умерен огън – около 160градуса.
Приятен апетит.

Рецепта

Необходими продукти:
Козуначени мъфини с шоколад и лешници
  • 500гр. брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 150гр. кристална захар
  • 150гр. разтопено масло
  • 3 яйца
  • 150мл. прясно мляко
  • аромати по избор (лимонена кора, ванилия)
  • щипка сол
  • течен шоколад
  • 150гр. печени лешници (без сол)
Десерт

Начин на приготвяне:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *