Мини торти “Павлова”

Мини торти "Павлова"

Нежна и феерична, точно като балерината чието име носи – торта “Павлова”. Приготвяла съм я в най-различни форми, но оформена така – в мини вариант, или като “вулкан”, според мен е най-красива. По-долу в статията, ще ви споделя и предложение за оформяне на точно този тип “вулкан”. Сега да се върнем към рецептата. Важното при “Павлова” според мен е, че тук не се стремим към гладко оформените блатове, като в други рецепти за торта, нито пък към равномерно разпределен между блатовете крем, още по-малко към симетрично подредените отгоре плодове. Торта “Павлова” е адски красива именно в своята несъвършеност. 
Нали?

За рецептата за торта “Павлова” обикновено експериментирам, тъй като най-често я приготвям, когато имам останъли белтъци, след направата на друг десерт. Така че, в зависимост от това колко белтъка имам, преценявам дали да правя мини тортички, както в този случай, или голяма торта “Павлова”, тип “вулкан”.
В този случай имах 3 белтъка, а за това количество ползвам около 240гр. захар, 1ч.л. оцет и 1ч.л. нишесте, ванилия за аромат.

Във всяка рецепта за меренг ще видите, че белтъците трябва да са престояли и да са на стайна температура. Аз обаче често нямам достатъчно време да ги чакам, затова и в най-общия случай ги разбивам студени… пак се полчуава прекрасен, лъскав и гладък меренг. Единственото, което аз, от своя личен опит, считам за изключително важно е, купата да е абсолютно чиста и суха, най-собре метална или стъклена и особено важно е да се внимава, при отделянето на белтъците от жълтъците. В сместа за меренга не бива да попада дори капчица жълтък.

Швейцарски меренг

Едно от основните неща при приготвянето на целувки, торта “Павлова” или друг такъв тип десерт, е устойчивостта на меренга.
В сладкарството са познати няколко тип меренг, общото винаги са съставките: захар и белтъци, а разликата е само в самия процес. 

След като меренгът ни е готов, можем да пристъпим към оформянето на тортичките. В този случай ще приготвим мини тортички  “Павлова”, но и оформянето като “вулкан” също ми е много любимо. Сместа в този случай се изсипва върху хартия за печене и с помощта на лъжица се надига борда, като постепенно се оформя и гнездо, за да има място за крема в последствие. 

Пълнежите за торта “Павлова” могат да варират спрямо въображението и личния ви вкус. Този път аз приготвих кули от вишни, а за крем използвах бита сметана, със смокини. Резултатът е впечатляващ: сладостта на меренга се балансира от приятно киселия вкус на вишните и идеално се допълва от вкуса на смокините и пухкавата сметана. 

Всяка година в началото на лятото, обираме вишневото дърво в двора на вилата ни. То всъщност е вишнап и представлява кръстоска между вишнево и черешово дърво, Резултатът е доста по-едри и сладки вишни, невероятно допълнения към всякакви десерти. Аз ги забразявам върху хартия за печене и така винаги имам идеални плодчета през цялата година.Загрявам ги в касерола, поръсвам с кафява захар и разбърквам до лекото сгъстяване на соса от плодовете. Оставяме го да изстине, разбиваме сладкарската сметана (! винаги на млечна основа и винаги с предварително замразени бъркалки на миксера) и сме готови да сглобим нашите малки тортички.

Рецепта

Необходими продукти:
Мини торти "Павлова" с кули от вишни, сметана и смокини
  • 3бр. белтъка
  • 240гр. кристална захар
  • 1ч.л оцет
  • 1ч.л нишесте
  • 1ч.ч. замразени плодове
  • 4с.л кафява захар
  • 250мл. течна сладкарска сметана
  • смокини или други плодове за декорация
Десерт

Начин на приготвяне:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *